Medicul implicat

Dr. Doina Băltaru

Dr. Doina Băltaru, medic primar de medicină internă şi specialist reumatolog, este comandantul/managerul general al Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca.

S-a implicat în realizarea unor materiale de educație pentru sănătate, pe care le-a utilizat în cadrul unor ședințe cu angajații unităților militare care efectuează controlul medical periodic în ambulatoriul integrat al spitalului, cu accent pe educaţia nutrițională.

Împreună cu medicii oncologi, pneumologi și gastroenterologi ai spitalului a realizat un chestionar adresat pacientilor, pentru depistarea precoce a neoplaziilor, chestionar publicat pe site-ul spitalului.

S-a implicat activ în înfiintarea Asociației Pacienților cu afecțiuni reumatismale inflamatorii-A.R.T și participă constant la activităţile acesteia. A inițiat proiectul “Kinetodans”, gândit ca o acțiune de recuperare, terapie de cuplu și relaxare pentru membrii A.R.T, dar și pentru ceilalți pacienți cu afecțiuni reumatismale inflamatorii.

Este preocupată permanent să fie la curent cu progresele terapeutice şi de explorare ale pacienţilor, în specialităţile în care profesează, de aceea a urmat cursuri de perfecţionare, obţinând atestat în ultrasonografie generală şi apoi musculoscheletală.

 

Dr. Mihai Vasile


Dr. Mihai Vasile este medic neurolog în cadrul Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, secretar general al Societăţii de Neurologie din România. Este și asistent universitar la UMF ”Carol Davila” din București.

Medicul Mihai Vasile s-a implicat în numeroase activități de informare și educare a pacienților cu afecțiuni neurologice (scleroză multiplă și Parkinson în special). În 2016, dr. Vasile a fost speaker în cadrul evenimentului “Ziua Mondială a Creierului” și în cadrul Workshopul “Deciziile politice și implicarea pacienților” (HTA).

A susținut prezentări în cadrul Seminarului ”Mecanismul Sclerozei Multiple”, organizat de Asociația de Scleroză Multiplă București (teme: Mobilitatea în scleroza multiplă, Medicația orală în scleroza multiplă, Tratamentul puseului în scleroza multiplă) și în cadrul Seminarului ”Mămici cu SM” – Sarcina și scleroză multiplă”, în 52016. De asemenea, dr. Mihai Vasile s-a implicat și în campania de conștientizare organizată de Asociația Antiparkinson – aprilie 2015.

A absolvit Facultatea de Medicină UMF ”Carol Davila” București în 1999 și un Masterat în Sănătate Publică în cadrul aceleiași universități. Din 2015 este doctor în științe medicale, tema tezei de doctorat fiind ”Impactul simptomelor non-motorii şi motorii non-dopaminergice asupra calităţii vieţii pacienţilor cu boala Parkinson”. Din 2007 până în 2014 a fost secretarul Comisiei de Neurologie a Ministerului Sănătății.

 

Dr. Andreea Kis

Dr. Andreea Kis este medic de familie în comuna Tureni din judetul Cluj si s-a implicat activ în proiectul SPIC: Servicii de Prevenţie, Informare şi Consiliere în diabet pentru persoane din mediul rural, proiect în cadrul căruia peste 1400 de  persoane au fost testate pentru nivelul glicemiei iar cele deja diagnosticate sau identificate a se a­­fla la risc – aproximatov 500 de persoane – au fost testate pentru nivelul hemoglobinei glicozilate.

Pentru Dr. Andreea Kis pacienţii sunt marea familie pe care şi-a dorit-o dintotdeauna şi faţă de care simte datorie, obligaţie şi responsabilitate. “La cabinetul medical sau la domiciliile pacienţilor am privilegiul de a mă bucura de câte ori vine câte un cuplu cu vestea că vor deveni părinţi, de a urmări cu mare uimire şi satisfacţie că micuţii sugari vaccinaţi în primele mele săptămâni de muncă în curând vor merge în clasa pregătitoare, sau de a fi alături de câte o familie care îşi îngrijeşte părintele iubit până în ultimele clipe de viaţă. Nici că aş fi putut visa vreo dată la profesie mai plină de satisfacţii. Zi de zi am parte de felii de VIAŢĂ la superlativ, trebuie doar sa observ cu atenţie”, spune medicul.

“‘Programul SPIC,  programul PREVENT şi alte  asemenea programe le consider indispensabile. Depistarea precoce poate modifica în bine calitatea vieţii, poate creşte speranta de viaţă şi poate contribui la reducerea sau chiar la prevenirea apariţiei anumitor stări patologice grave. Am convingerea acum că de una singură, fără ajutorul echipei de voluntari implicaţi in programul SPIC nu aş fi reuşit evaluarea câtorva sute de pacienţi pe parcursul a câtorva şedinţe săptămânale. Poate nici în ziua de azi nu am şti de cele 10 cazuri de diabet nou depistat, iar cei peste o sută de diabetici aflaţi în evidenţă ar mai fi amânat cu câteva luni efectuarea analizei de control al hemoglobinei glicozilate. Impactul descinderilor cu voluntari a fost unul favorabil şi pentru că, bolnav fiind, vrei să comunici cu alţi pacienţi asemeni ţie sau cu alte persoane care îţi pot da informaţii despre boala de care suferi.

Pledez pentru continuarea programelor dedicate pacienţilor, pentru că munca în echipă şi colaborarea colegială dintre profesioniştii din sănătate este influenţată cât se poate de benefic de către persoanele care activează în sfera civila (ONG), Sunt convinsă de faptul că implicându-ne devenim mai bogaţi sufleteşte şi mai mulţumiţi din punct de vedere profesional.”‘

 

Dr. Cătălin Cîrstoveanu

Cunoscut ca un excelent profesionist, deşi e un om modest şi prietenos, neonatologul Cătălin Cîrstoveanu (50 ani) conduce secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din București, o secţie în care sunt îngrijiţi copii cu patologii diverse şi grave din toată  ţara şi în care medicul a investit cea mai mare parte din timpul şi energia sa.

Până în 2013 era o secție cu doar 11 locuri și nici 200 mp, cu incubatoare vechi și înghesuite, unde ajungeau copii din toata țara, cu cele mai diverse și mai severe patologii. A reușit să construiască o secție nouă: împreună cu Asociația Inima Copiilor și cu sprijin de la Fundația Vodafone România a ridicat în spatele vechiului spital o clădire de 4 niveluri, 1600 mp și 27 de locuri, după modelul celei mai bune secții de terapie intensivă din lume, cea de la Spitalul Universitar din Iowa. E cea mai modernă secție din Sud-Estul Europei și, cu siguranță, secția cu cele mai bune rezultate de la noi. Și-a dorit o secție în care copiii să fie îngrijiti în încăperi individuale, cu climatizare performantă și nivel maxim de sterilitate, liniștite, prietenoase, în care părinții sunt bineveniți alături de cei mici cât timp doresc. Anual sunt îngrijiti aici 250-300 pacienți, mortalitatea fiind între 9 și 10%, în condițiile în care patologiile abordate sunt extrem de variate și de complexe. Viziune, determinare și curaj – sunt cele trei lucruri de care a fost nevoie pentru ca să existe noua secție.

În 2015 medicul Cîrstoveanu a realizat pentru prima dată în lume o procedură de dializa hepatica la un sugar cu greutate sub 2 kg aflat în stare foarte gravă, cu disfuncție multiplă de organe. Procedura reușită de hemodiafiltrare a însemnat salvarea vieții micuțului Cristian și acest început a permis, în 2016, achiziționarea unui aparat performant de dializă pentru secție cu ajutorul Fundației Genesis Collegiate.

Alt succes al medicului Cîrstoveanu și al echipei sale este tratamentul copiilor cu sindrom de intestin scurt. Printre nou-născuții din secția lui s-au aflat pentru mai mult de 2 ani cinci copii care, cu doar 15 sau 20 cm de intestin au crescut frumos, au ajuns să învete să vorbească și să meargă chiar în secție, iar după operații reușite realizate în Italia, patru dintre ei sunt acum acasă.

Îndrăzneala  medicului Cîrstoveanu, dar și condițiile și dotările din secție i-au permis să realizeze chiar în încăperile de tratament proceduri chirurgicale urgente salvatoare de vieți. Prima septostomie a fost reușită în 2016 in sectia de terapie intensiva nou-nascuti si nu in sala de operatii pentru cardiochirurgie, iar de atunci desfasurarea acestor proceduri aici a devenit rutină.

Înființarea primei bănci de lapte matern alături de Asociația Inima Copiilor este proiectul pentru care luptă acum Dr. Cîrstoveanu.

Medicul Cirstoveanu a îndrăznit să înceapă mereu lucruri noi și să încerce totul: lucruri care au părut, la început, mari și imposibile, dar s-au dovedit realizabile. Curajul lui înseamnă cu adevărat implicare, iar sutele de vieți salvate de el și de echipa lui arată că totul a avut rost.

 

Dr. Sorin Târnoveanu

Pregatit la Cluj-Napoca şi reîntors în România dupa o specializare în Franţa, neurochirurgul Sorin Târnoveanu a devenit parte a unei echipe curajoase şi performante la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” din Bucureşti. Pentru Sorin Târnoveanu, neurochirurgia a fost o alegere conştientă încă din timpul facultăţii, iar pediatria a fost o oportunitate ce a apărut imediat după rezidenţiatul de şapte ani.

Lucrează de 5 ani la Spitalul Marie Curie şi conduce acum Secia de Neurochirurgie, fiind un chirurg experimentat și apreciat, deschis și apropiat de pacienți, dar și un medic ambițios care insistă asupra calității actului medical. Operează craniostenoze, hidrocefalii, leziuni ale coloanei vertebrale, malformații neurovasculare, dar şi tumori de diverse tipuri.

Spitalul Marie Curie şi Dr. Târnoveanu colaborează din 2012 cu Asociația Inima Copiilor care a construit la Marie Curie o sală de operații excelent dotată și a renovat Secția de Neurochirurgie. Pentru a aduce secția la standarde de top, în 2015. Dr. Târnoveanu și-a dorit implementarea a  două noi tehnici: neuronavigație şi electrofiziologie. Alături de Inima Copiilor a obținut o finanțare din partea Fundației Vodafone România, prin programul Connecting for Good, prin care a putut fi achizitionat un sistem de neuronavigatie “NAV3i” dotat cu echipament adițional pentru navigatie spinala și C-arm de 12”, un sistem de electrofiziologie, și a fost înlocuită vechea coloană de endoscopie. Beneficiile acestor tehnologii constau în reducerea semnificativă a traumatismului cauzat de operație, a timpului de recuperare și, cel mai important, a incidenței sechelelor neuromotorii combinat cu o excizare mult mai bună a tumorilor.

83 de copii au beneficiat de aceste tehnologii în primul an de la achiziționarea lor, iar numărul beneficiarilor crește datorită creșterii numărului total al operațiilor și al notorietății și adresabilităţii secţiei de la Marie Curie.

Dr. Sorin Târnoveanu este atât un bun profesionist în domeniul neurochirurgiei, cât și un om cu o extraodinară grijă, bunătate şi conștiinciozitatea în tratarea pacienţilor; rămâne un om modest şi un medic implicat şi dedicat, care merită încrederea pacienţilor lui mici, uneri foarte mici, şi a familiilor lor.

 

Dr. Diana Ionescu

Diana Ionescu este Șefa Secției ORL de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Doctor Victor Gomoiu”, inițiatorul și sufletul proiectului “Auzul – un dar. Nu-l Ignora”, care are ca scop educarea populației în vederea conștientizării necesității efectuării screeningului auditiv postnatal, testărilor audiologice performante și stabilirii unui eventual diagnostic de surditate la copil.

Diana Ionescu a inițiat programul “Auzul – un dar. Nu-l Ignora”, prin care a  înființat un Laborator de Audiologie în cadrul Secției ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu pentru testarea auzului nou-născutilor și al copiilor la standarde performante, diagnosticarea de precizie a hipoacuziei de la vârste foarte mici și îndrumarea pentru tratamentul ulterior.

Mai mult, Diana a inițiat o amplă campanie de strângere de fonduri împreună cu TVR 1, care are ca scop echiparea maternităților din România cu aparatura necesară pentru screening-ul auditiv.

Doctorul Diana Ionescu vorbește cu multă pasiune despre micii pacienți de care are grijă în fiecare zi, fiind evident un medic dedicat și un om deosebit. Este acel medic datorită căruia exista speranța că sistemul medical românesc poate funcționa mult mai bine.

 

Dr. Vlad Ștefănel

Locotenent colonel medic Vlad Ștefănel este medic primar radioterapie, cu competență în îngrijiri palliative din cadrul Centrului de Boli Oncologice și șeful Secției Radioterapie din cadrul Spitalului Universitar de Urgemță Militar Central ”Carol Davila” din Capitală. Medicul este foarte preocupat de tratatarea cancerului potrivit celor mai noi protocoale în domeniu la aceleași standarde de calitate cu cele aplicate în orice țară a Uniunii Europene. În același timp, îi place să se implice și în activități ale organizațiilor neguvernamentale. Anul trecut a alergat în echipa RxRun, împreună cu alți colegi pentru a oferi un mic ajutor pacienților cu cancer, ce au fost tratați în cadrul spitalului și se aflau în îngrijirea Hospice Casa Speranței. El a invitat pe toată lumea să se alăture cauzei Hospice Casa Speranței prin donații care să permit pacienților cu cancere avansate să beneficieze de îngrijiri palliative gratuire și de calitate.

Dr. Vlad Ștefănel este implicat în Programul de Atestat în Îngrijiri Paliative pentru medici, coordonând Centrul București.

Dr. Vlad Ștefănescu este pasionat de alergări, pasiunea venind din familie, soția aleargă la maraton și semimaraton, iar fiul său este pasionat de ciclism și triatlon.

 

Dr. Laura Damian

Pacienții îi spun Dr. House pentru că este un excelent clinician, fiind în același timp foarte aproape de pacienți și un bun comunicator.

Are mulți pacienți cu boli rare, iar din 2014 a devenit voluntar în cadrul Centrului NoRo din Zalău, după cum menționează în CV.

Laura Damian este medic primar neurolog în cadrul Clinicii de Reumatologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

În anul 2000 a devenit doctor în medicină cu teza Vasculita reumatoidă, conducător științific.

În 2016 a devenit membru fondator al Centrului pentru Boli rare musculoscheletale autoimmune și autoinflamatorii, parte a  rețelei europene de boli rare ReCONNET

Cariera sa a cuprins și rolul de voluntar în echipa de transplant renal din Cluj (1992-1993) și pe cel de traducător medical în cadrul Medicins sans Frontieres Holland (Romanian Mission) (1991-1992).

Dr. Damian are interes professional în boli inflamatorii de țesut conjunctiv – în special vasculite, policondrite,miopatii inflamatorii- și alte boli musculo-scheletale rare, boli autoinflamatorii, interferențe între boli reumatice și boli infecțioase și respectiv hematologice, tranziția pacienților pediatrici spre reumatologia de adulți, tratamente noi.

Experiență în proiecte parteneriale (membră în echipa de cercetare în 5 granturi naționale) și în 3 grupuri de lucru internaționale.

 

Dr. Adina Trăilă

Adina Trăila este medic specialist hematologie clinică cu o competență în ultrasonografie generală. Lucrează la Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș.

Medic dedicat și implicat în viața bolnavului hemofilic, reușeste, pe lângă abordarea medicală potrivită și să se apropie de bolnavi așa încât a dezvoltat un cadru relaxant și optim de tratament și recuperare pentru bolnavii hemofilici.

Dorința de mai bine pentru hemofilici a condus la organizarea de catre Centrul Medical “Cristian Şerban” din Buziaş în perioada 11-13 mai 2016, in premiera, a cursului intensiv de ultrasonografie (ecografie) articulară dedicat îmbunătăţirii calităţii vieţii pacientului hemofilic din România. Prima ediție a avut loc in anul 2015, tot la Centrul medical Cristian Șerban si a fost considerată o premieră medicală in România privind hemofilia.

În prezent, este doctorarandă cu o temă legată de tratamentul modern cu inhibitori de tironzinkinază în leukemia mieloidă cronică.

 

Dr. Alin Demetrian

Alin Dragoș Demetrian este medic primar chirurgie toracică și conduce din 2015 Clinica de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Craiova. Este doctor în științe medical și șef de lucrări la universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. A învățat și lucrat în mai multe sisteme de sănătate, în spitale din Franța, Germania, Spania și Polonia. A preferat însă să se întoarcă și să ajute pacienții români. Pasionat  de chirurgia toracică miniminvazivă, a făcut 3 operații în premieră naţională înainte de a împlini 40 de ani, toate fiind realizate toracoscopic. Dincolo de performanțele profesionale, dr. Demetrian este un medic implicat, amabil, empatic și generos cu pacienții și colegii, încurajând medicii rezidenți să se perfecționeze și să se dezvolte profesional. În 2016, cu sprijinul Asociației OncoHope a renovat Clinica de Chirurgie Toracică, al cărui șef este.

A înființat împreună cu colegii o asociației proprie și a reușit să îmbunătățească mult aparatura necesară operațiilor complexe, pe care le realizează.

Propunerea d-lui dr. Demetrian din partea Asociației OncoHope este motivată de implicarea lui în activități sociale, dovedind că perseverența și implicarea pot face adevărate minuni.

 

Dr. Adrian Abagiu

Dr. Adrian Abagiu este medic primar boli infecţioase, doctor în științe medicale și activează în principal în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase VI – Adulți din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București. Motivele pentru care Federatia UNOPA îl propune pe dl. dr. Abagiu la categoria “Medicul implicat” țin de strânsa colaborare pe care organizația a avut-o cu dumnealui în dezvoltarea și implementarea unor proiecte în interesul pacientilor. În anul 2016, dl. dr. Abagiu s-a implicat alături de UNOPA în proiectul “Viața cu +” adresat pacienților seropozitivi aflați în detenție în Penitenciarul Jilava și Giurgiu. În cadrul proiectului, dr. Abagiu a participat la 10 sesiuni de informare organizate în cele două penitenciare, informând și răspunzând întrebărilor celor peste 260 de detinuți infectați cu HIV din cele două penitenciare.

Dr. Adrian Abagiu este un medic care s-a implicat în mai multe proiecte derulate de UNOPA, dar și de multe alte organizații neguvernamentale, fiind un medic implicat în special în activitățile de prevenire a infecțiilor în grupurile vulnerabile, cum sunt consumatorii de droguri, persoanele din penitenciare, persoanele fără adăpost, etc. Este de asemenea un foarte bun comunicator medic în relația cu pacienții și un activist pentru drepturile pacienților și pentru dezvoltarea de programe în România destinate accesului la prevenire și servicii medicale pentru grupurile defavorizate.