Jurnalism de sanatate

Alina Nechita – Radio Cluj

Alina Nechita este jurnalist de 20 de ani, un jurnalist pasionat, ambițios și perfecționist, iar marea ei pasiune este reportajul. Experiența de 20 de ani  a acumulat-o în media de toate tipurile (presă scrisă, radio și televiziune), în prezent este redactor la Radio Cluj.

Reportajul înscris în competiție aduce cu sensibilitate în discuție problema școlii micilor pacienți cu cancer, care au nevoie de această speranță.

Jurnalismului, Alina i-a adăugat preocuparea pentru comunicarea online, fiind specializată în comunicare online și new media. Este doctor în comunicare la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și autor al uneia dintre primele cărți de profil din România.

A obținut mai multe premii în domeniu, iar în paralel cu activitatea de jurnalist a urmat cursuri și a activat în domeniul PR, relații publice și new media, dezvoltând capacități noi de percepție asupra fenomenului media online și al rețelelor de socializare.

Reportajul îl puteți asculta aici: Alina Nechita – Romania de nota 10

 

Adriana Turea – Radio România Actualități

Adriana Turea are o mare experiență în domeniul medical, fiind jurnalist specializat pe sănătate în ultimii 20 de ani, timp în care a realizat mii de știri și reportaje. Prin demersurile sale jurnalistice în ceea ce privește domeniul medical, îi place să aducă ascultătorilor informații la zi, clare, corecte și coerente despre schimbările care au loc în domeniu. De asemenea, își dorește să prezinte informații despre afecțiuni și despre noile descoperiri care le pot fi de folos. Și-a propus să fie un fel de mediator între autoritățile care se ocupă, sau ar trebui să se ocupe de sănătatea romanilor și potențialii pacienți.

Emotii si exercitiu fizic pentru dezvoltarea copiilor cu sindrom Down.

 

Diana Marcu – Republica

Diana Marcu este un jurnalist sensibil și talentat cu o experiență de peste 20 de ani în presa socială și de sănătate. Propunerea ei pentru Premiile COPAC a venit din partea Asociației Inima Copiilor, în activitățile căreia s-a implicat din tot sufletul în ultimii 8 ani. Primul articol a fost despre primul proiect Inima Copiilor – construcția Secției de Cardiochirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie, contribuind la donațiile de care era atâta nevoie. În 2016 Diana Marcu a fost “Voluntar de Profesie” al Asociației Inima Copiilor într-un proiect susținut de Fundația Vodafone, rezultatul muncii ei putând fi vazut pe site-ul http://www.povestidininima.ro/.

Prin munca ei a ajutat pacienții să găsească mai ușor drumul spre medicii potriviți, să înțeleagă mai multe despre patologiile cardiovasculare și soluțiile lor de vindecare.

Articolul propus este un reportaj scris cu fluență și expresivitate.

https://republica.ro/pastele-mamelor

 

Ana Maria Predilă – Gazeta de Sud Craiova

Ana Maria Predilă combină prospețimea și entuziasmul vârstei cu o expertiză extrem de pertinentă în jurnalismul de sănătate. Așa cum spune chiar ea, de mai bine de patru ani scrie aproape zilnic despre sistemul de sănătate, mai mult despre problemele lui, despre greutățile pe care întâmpină pacienții și în egală măsură despre oamenii care îl susțin și îl fac mai bun. A scris sute de articole până în prezent. Este redactor la Gazeta de Sud din Craiova, iar de 3 ani este producătorul și realizatorul emisiunii ”Ora de sănătate” de la Alege Tv.

Dincolo de profesionalism, la Ana Maria se simte imediat pasiunea și implicarea. Printre articolele ei din ultimul an s-au numărat două campanii: „O țară cu inima bolnavă”, „Poveștile și greutățile bolnavilor de cancer”.

Ana Maria a absolvit Facultatea de Jurnalism din Craiova, dar a studiat jurnalism și la Université Lille 3, Charles de Gaulle, din Franţa.

În 2016 am obținut premiul pentru cel mai bun reportaj scris și video, despre problemele pacienților cu boli rare, oferit de Alianța Națională pentru Boli Rare România și a fost premiată pentru cel mai bun articol despre problemele pacienților cu TBC din România oferit de Ambasada SUA și Asociația Pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă.

Campania: Pacient într-un sistem de sănătate bolnav!

Pacient într-un sistem de sănătate bolnav/ Bolnavi operați cu aparatură veche de peste 25 de ani http://www.gds.ro/Sanatate/2016-12-23/bolnavi-operati-cu-aparatura-vech-e-de-peste-25-de-ani/

Pacient într-un sistem de sănătate bolnav/ Bolnavii de hepatită, eroi în lupta cu viața și sistemul http://www.gds.ro/Sanatate/2016-07-18/bolnavii-de-hepatita,-eroi-lupta-cu-viata-si-sistemul/

Pacient într-un sistem de sănătate bolnav/ Pacienții cu boli rare luptă cu amorţeala din sistemul medical http://www.gds.ro/Local/2016-02-27/pacientii-cu-boli-rare-lupta-cu-amorteala-din-sistemul-medical/

Pacient într-un sistem de sănătate bolnav/ Copiii cu inima bolnavă așteaptă dreptul la viață http://www.gds.ro/Sanatate/2016-07-26/copiii-cu-inima-bolnava-asteapta-dreptul-la-viata/

Pacient într-un sistem de sănătate bolnav/ Pacienții cu boli autoimune, neglijați de stat  http://www.gds.ro/Sanatate/2016-07-08/pacientii-cu-boli-autoimune,-neglijati-de-stat/

 

Elena Marinescu – România Liberă

Elena Marinescu este jurnalist pe sănătate de aproximativ șase ani, realizând rubrici și interviuri de profil la Radio România Actualități, iar în ultimii doi ani și la cotidianul România Liberă. A scris până în prezent peste 500 de materiale, anchete, interviuri, știri din domeniul sistemului de sănătate.

http://romanialibera.ro/societate/sanatate/statul–indiferent-fata-de-bolnavii-imobilizati-la-pat–ingrijirile-medicale-la-domiciliu–intre-nepasare-si-tentative-de-fraudare-432889

 

Cătălin Suciu – Actual de Cluj

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Reportaj Supravietuitorii Pandorei

 

Daniela Ștefănescu – VTV din Râmnicu Vâlcea

Daniela Ștefănescu, un jurnalist cu multă experiență și mereu plină de vervă, realizează de mulți ani emisiunea ”Sănătatea Azi” la televiziunea VTV, cu sediul în Râmnicu Vâlcea. Emisiunea este prezentă în grilă de luni până vineri, de la orele 17.00 și are deja mulți ani de emisie. Daniela spune că emisiunea reușește să facă audiență de ani de zile la concurență cu alte emisiuni datorită interactivității cu publicului, dar și a faptului că aduce informații actuale din domeniul medical.

https://www.youtube.com/watch?v=1_eZsOqnPJQ