Inovatia în sprijinul pacientilor

Spitalul Militar Central  – Proteză totală de cot din aliaje cu memoria formei

Echipa Spitalului Universitar Militar Central ”Dr. Carol Davila” a obținut pentru invenția ”Proteză totală de cot din aliaje cu memoria formei” la Salonul Internațional de Inventică de la Bruxelles 3 distincții: medalia de aur a Salonului şi două trofee şi diplome, acordate de: delegaţia Thailandei (Trofeul, Medalia şi Diploma “Outstanding Innovation Award”, oferite de Bioactive Resources for Innovative Clinical Application Excellent Center) şi cea a Poloniei, precum şi distincţiile de Cavaler Europen, conferit pentru merite în inovaţii.
Invenţia este destinată înlocuirii totale a articulaţiei de cot uman ca
urmare a afectării acesteia de traumatisme sau în patologia cu interesare osoasă sau articulară care îmbunătăţeşte procesul de osteo-integrare, prin creşterea forţelor de aplicare la interfaţa os-endoproteză şi creşterea stabilităţii primare si finale.
Soluţia biomecanică, propusă de echipa de inventatori elimină componente auxiliare utilizate, la acest moment, în alte tipuri de dispozitive medicale, simplificând sistemul de implantare prin fixarea acestuia, pe baza efectului de memorie a formei a materialului metalic utilizat, în funcţie de temperatura corpului uman sau a mediului ambiental.
Dispozitivul medical inovativ dispune, în acest context, de o serie de
avantaje pentru pacient din care se impune a fi menţionate: fiabilitatea ridicată; gradul mai mare de rezilienţă la efort; amplitudine,  diversitate a miscărilor ce pot fi realizate ulterior, precum şi reinserţie socială rapidă, datorită scurtării perioadei de recuperare.
Acest proiect de cercetare-dezvoltare şi inovare ştiinţifică în domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC şi Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), sens în care din echipa, selectată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), au mai făcut parte cercetători, cadre didactice şi specialişti din UPB. Titularii invenției din cercetători din cele două instituții: Nicolae-Dan Batalu, Augustin Semenescu, Mihnea Costoiu, Vasile Iulian Antoniac, Cristian Vasile Doicin, Cătălin Gheorghe Amza, Ileana Mateș, Oana Roxana Chivu, Cătălin Alexandru Barbu, Petre Bădică şi Olivia Doina Negoiţă.

 

Tabăra ScoliCamp-Prima Tabără de Scolioză din România

Tabăra este un proiect inovativ pentru tratamentul multidisciplinar al scoliozei. Afecțiune cu implicații deosebite, atât fizice cât și psihologice pentru pacient, scolioza afectează în 80% din cazuri adolescenți de sex feminin.

Pentru prima dată în România, tinerii cu scolioză au participat la o Tabără de Scolioză, inițiată de OrtoProfil România, pe lângă terapia specifică având ocazia să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate și să participe la un grup de suport, moderat de către un psihoterapeut. Scopul taberei este de a ajuta pe aceste adolescente să-și învingă teama legat de purtarea corsetului în public, să se întâlnească cu fete aflate în situații similare și să înțeleagă că tot ce se întâmplă cu ele este un lucru normal. Succesul tratamentului unui adolescent diagnosticat cu scolioză depinde în mare măsură de existența echipei multidisciplinare și comunicarea între membrii acesteia: medici, kinetoterapeut, psihoterapeut, profesor de sport, dar și de către părinți.

Prima ediție a taberei ScoliCamp s-a desfășurat în perioada 7-12 august 2016, la Târgu Mureș, beneficiarii fiind copii din București, Botoșani și Bacău împreună cu familiile lor.  Pe parcursul a cinci zile, fetele au urmat un program personalizat ce a cuprins, pe lângă activități de informare și socializare, jocuri și activități sportive, ședințe de fizioterapie și psihoterapie și vizita atelierului

Pagina web: http://scolicamp.ortoprofil.ro/

 

Centrul de medicină genomică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara

Prof. Dr. Maria Puiu a contribuit substanțial la dezvoltarea Centrului de Medicină Genomică la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara. Obiectivul pe termen lung al Centrului de Medicină Genomică al Universitatii de Medicina este de a îmbunătăți sistemul de sănătate printr-un management mai eficient al bolnavilor. Acest obiectiv este asigurat de facilitarea cercetării de vârf, cu tehnologii genomice de cea mai înaltă calitate, care permite studiul expresiei genelor și rolul lor în starea de sănătate și boala. Progresele în cadrul proiectului genomului uman vor oferi bazele pentru un nou mod de a aborda sănătatea și boala, diferențele de succesiune și exprimare a mii de gene ce pot fi analizate. Centrul de Medicina Genomică oferă infrastructura și consultanța pentru utilizarea tehnologiei genomice în studii de boală și in alte teme de cercetare biomedicala. Specialiștii centrului vor continua dezvoltarea acestor tehnologii și vor sprijini cercetătorii clinicieni în utilizarea lor. Există mai multe domenii de cunoștințe noi care vor trebui dezvoltate pentru a crea o variantă reală a medicinei genomice. Acestea includ caracterizarea variațiilor genomice în rândul indivizilor din populația țintă, identificarea variantelor semnificative din punct de vedere clinic din fiecare grup, evaluarea nivelului în care intervenția ar putea schimba rezultatul precis, luând în considerare alte modificări în expunerea la mediu și comportamente de viață, precum și întelegerea costurilor acestor procese pentru societate și aprecierea lor față de alte nevoi sociale.

 

Telemedicină pentru pacienți – Fundația Profilaxis Timișoara

Sistemului de telemedicina pentru pacienti din zone rurale, dezvoltat de Echipa Profilaxis, coordonată de dr. Virgil Mustă și dr. Dana Paică a oferit în 2016 un număr de peste 2000 de consultații unui număr de peste 1000 de pacienți în 7 specialitati medicale: cardiologie, medicină internă, endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL.

Sistemul de telemediciă este un sistem de preventie, diagnostic si dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină, care cuprinde o stație centrală/fixă în Timișoara, unde medicii specialiști recepționeaza/efectuează consultații și investigații specifice la distanță, în timp real, și mai multe stații periferice/mobile în județul Timiș și Caraș Severin, unde medicul de familie, sau un medic generalist, conectează echipamentul la pacient și transmite imaginile consultației către stația fixă. Pentru pacient, consultația se finalizează cu un diagnostic, recomandări de investigații suplimentare, recomandări de tratament și scrisore medicală. Acest sistem de consultații prin telemedicină are avantajele unei economii de timp, energie, bani, atât pentru pacient, cât și pentru sistemul de sănătate, fiind o veritabilă soluție pentru criza de resurse umane cu care se confruntă sistemul de sănătate din România.

Mai multe detalii pe http://fundatia-vodafone.ro/connecting-for-good/

 

Intensive Case Management: abordarea inovativă a Centrului de Servicii Sociale GORE – Asociația Carusel

Carusel oferă servicii de asistență socială persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, Hepatita C, TB. Abordarea inovativă pe care o urmează Centrul GORE în sprijinul pacienților este cea de  Intensive Case Management (ICM) și implică oferirea de servicii complexe clienților atât pe perioada internării, cât și în afara acesteia. Componenta inovativă, cunoscută și ca service brokerage, rezidă în faptul că asistentul social oferă suport și acompaniere clienților pentru identificarea și primirea altor servicii de suport care nu sunt specifice asociației, dar care sunt disponibile în mediul public sau privat, de exemplu sprijin în relația cu instituțiile statului pentru obținerea actelor de identitate sau facilitarea accesului consumatorilor de droguri către organizații/instituții care oferă tratament substitutiv cu metadonă. Acompanierea este atât psihologică, cât și fizică, și se realizează pe baza unei evaluări inițiale a nevoilor clientului. De asemenea, se poate întinde pe durate mai lungi de timp, chiar de mai mulți ani, și se poate extinde și asupra familiei clienților.

Serviciile oferite în cadrul Centrului de Servicii Sociale GORE reflectă abordarea ICM și constau în: sprijin pentru obținerea actelor de identitate, informare, Educare și Consiliere (IEC) cu privire la drepturile pacienților, cât și pentru reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, informare privind injectarea corectă și un comportament sexual responsabil; consiliere și informare privind viața cu HIV, ședințe de consiliere psihologică, individuală și de grup; distribuirea de alimente, haine și produse de igienă; suport în obținerea unor drepturi sociale, etc.

În anul 2016, în cadrul Centrului GORE, 150 de persoane au beneficiat de servicii sociale și de suport, 62 persoane au primit suport în obținerea asigurării medicale (prin includerea în Programul Național HIV/SIDA sau prin plata directă a asigurării medicale), mai mult de 300 pachete cu produse de igienă, medicamente, haine și alimente au fost distribuite pentru persoanele internate în spital, 60 persoane au primit suport în obținerea actelor de identitate, 53 persoane au primit suport în obținerea drepturilor sociale și de sănătate (de exemplu, certificat de încadrare în grad de handicap, indemnizație de hrană etc.),  6 familii au primit suport financiar pentru înmormântarea unor persoane care erau clienți ai Carusel.

 

Medicina Personalizată – Centrul pentru Inovație în Medicină

Principalele acțiuni care au avut loc pe parcursul anului 2016 în cadrul proiectului au fost: – organizarea seminarului de constituire a Alianței Române pentru Medicina Personalizată, în luna iunie 2016, în prezența reprezentanților Alianței Europene pentru Medicina Personalizată, organizarea primei ediții a Conferinței de Medicină Personalizată din România, pe 18-19 octombrie 2016, la Muzeul Cotroceni, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, la care au participat peste 100 de lideri de opinie din medicina românească și internațională – prezența și speech-ul președintelui Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, la întâlnirea de nivel înalt organizată în septembrie 2016, la Organizația Națiunilor Unite din New York, pe tema medicinei personalizate – dezvoltarea colaborării cu Alianța Europeană de Medicină Personalizată, care s-a materializat prin organizarea la București a Școlii Europene de Medicină Personalizată (iunie 2017).

România a fost a doua țară din Europa care a găzduit singurul program de formare profesională adresat medicilor în domeniul medicinei personalizate – susținerea a zeci de prezentări pe tema medicinei personalizate, la congresele pacienților și ale medicilor din România – contribuția la sute de materiale pe acest subiect, în presa clasică sau în social media

În luna decembrie 2015, Consiliul Uniunii Europene a recunoscut oficial “medicina personalizată, ca fiind un model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor (de exemplu, profilare moleculară, imagistică medicală, date despre stilul de viață) pentru elaborarea strategiei terapeutice potrivite pentru persoana potrivită la momentul potrivit și/sau pentru a determina predispoziția la o boală și/sau pentru a oferi în timp util o prevenție specifică. Medicina personalizată se referă la conceptul mai larg de îngrijire axată pe pacienți, care ține seama de faptul că, în general, sistemele de sănătate trebuie să răspundă mai bine nevoilor pacienților”.