Cel mai bun medic comunicator

Prof. Dr. Bogdan Popescu

Profesor Doctor Bogdan Ovidiu Popescu este șeful secției de Neurologie la Spitalul Clinic Colentina București. Din calitatea de președinte al Societății de Neurologie din România, dr. Popescu a obținut aprecierea pacienților, pe care îi sprijină constant.

Este calificat de pacienți ca fiind un profesionist: discută deschis la cabinet privind opțiunile de tratament, iar la întâlnirile organizate de asociațiile de pacienți participă negreșit. Colaborează cu imparțialitate cu medicii rezidenți și cu studenții mediciniști. Dr. Bogdan Popescu este și un scriitor talentat, publicând cărți de poezie și de nuvele.

 

Dr. Mihai Craiu

Dr. Mihai Craiu este inițiatorul Spitalului Virtual pentru Copii, un spațiu virtual – o pagina de Facebook – unde părinții, pacienții și medicii discută despre sănătate, despre opțiuni de diagnostic și tratament. Aproape 33.000 de oameni urmăresc pagina de Facebook, putând adresa întrebări sau citi informațiile la zi publicate de dr. Craiu.

Dr. Craiu este medic pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.

În cadrul proiectului “Spitalul Virtual pentru Copii”, medicul reușește, cu răbdare și pasiune, să explice părintilor concepte științifice și să răspundă întrebărilor arzătoare ale comunității, demolând în același timp mituri, zvonuri, informații gresite ce au acaparat internetul. Ideea acestui proiect a venit în urma succesului unei secțiuni mult mai înguste realizate pe portalul Institutului, care se numeşte Spitalul Virtual de Astm. Acesta a stat și la baza unui studiu prezentat de Dr. Craiu, alături de colega sa, dr. Iustina Stan, la Congresul European de Pneumologie ERS, din 2015, de la Amsterdam.

 

General de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, doamna general de brigadă Florentina Ioniță-Radu, este considerată de către colegii săi, ce au nominalizat-o în competiție, ca fiind cel mai eficient comunicator al instituțiilor de profil din România, prin prisma campaniilor de educație pentru sănătate desfășurate.

Medicul Florentina Ioniță-Radu, alături de întreaga sa echipă, și-au propus, astfel, creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc care duc la apariţia diferitelor afecţiuni şi determinarea treptată a unei schimbări de atitudine, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Câteva dintre aceste campanii: “Împreună pentru viață”; “Spitalul Militar Central, din inimă pentru inimă”; “Numai împreună putem salva!”

Dr. Florentina Ioniță-Radu este medic primar de medicină de internă și de gastroenterologie, doctor în științe medicale și conferențiar universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu.

 

Echipa de medici din cadrul grupului de Facebook “Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți.

O echipă de medici entuziaști și pasionați de meseria lor stau la dispoziția părinților ce doresc să se informeze corect cu privire la vaccinare, răspunzând întrebărilor acestora pe baza unor surse științifice de încredere, în cadrul grupului de Facebook “Vaccinuri și Vaccinare”. Ei reușesc astfel să umple un vid de informație calitativă, în contextul în care timpul în cabinetele medicilor vaccinatori este extrem de limitat.

Grupul de informare de pe Facebook, numit “Vaccinuri și Vaccinare – clarificări şi sprijin pentru părinți”, a fost înființat în 2013 și a crescut în fiecare an, cu o creștere uimitoare, de 500% în ultimul an. Cu peste 50 de mii de membrii, grupul ”Vaccinuri și Vaccinare” a devenit nu doar cel mai mare grup cu această temă din România ci chiar cel mai mare grup pro-vaccinare de pe Facebook la nivel global. Grupul beneficiază de ajutorul următorilor specialiști:

Ana Cristina, medic rezident medicină de laborator, moderator al grupului

Între 2 locuri de muncă şi timpul petrecut cu prietenii, sunt mândră să particip și să ajut părinții din acest grup, părinți care au ales să se informeze corect cu privire la vaccinare.

Alida Ioana Vâță, medic rezident medicină de laborator, moderator al grupului

Am intrat în grup în 2016 după ce mi-am dat seama că până și eu am fost influențată de teama indusă de mișcarea antivaccin. Din fericire, eu personal m-am lămurit cercetând suplimentar. Cred că este nevoie de comunicare interdisciplinară, oameni dispuși să își sacrifice un pic de timp pe Facebook pentru a ajuta.

Sandra Alexiu, medic specialist medicină de familie

Am convingerea că oferind cu sinceritate şi deschidere informaţii reale care să răspundă temerilor adevărate ale părinților, îi ajutăm să înțeleagă mai bine adevărul științific despre vaccinuri și să ia decizia potrivită pentru copiii lor. Sper să îmbunătățim astfel relația specială pe care medicii de familie o au cu pacienții lor.

Dorica Săndutu, medic specialist medicină de familie

Sunt pe grup pentru ca știu și simt ca acolo trebuie sa fiu ca parte din Grupul de vaccinologie, ca medic de familie – să sprijin părinții în luarea deciziei corecte, să explic părinților, exact cum spune numele grupului, adevărul medical și științific despre vaccinuri, să îi ajut să iasă din hațișul de mituri, interpretări eronate sau tendențioase despre vaccinare. Dacă părinții sunt corect informați, copilașii lor sunt protejați împotriva bolilor.

Mădălina Vesa, medic specialist medicină de familie.

Când a apărut acest grup dedicat doar vaccinării , a fost o “gură de aer” pentru mine. Erau oameni care doreau informaţii corecte. Puteam să împărtăşesc din experienţa mea de medic vaccinator. Îmi este foarte clar că există o lipsa de informare, mai bine spus o lipsă de educaţie medicală.

 

Dr. Doina Goşa

Dr. Doina Goşa este directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti. A atras atenția în repetate rânduri românilor asupra importanței donării de sânge în vederea asigurării suportului transfuzional, în special pentru pacienții oncologici.

Este lector în cadrul conferinței PRIAOncology, eveniment ce dezbate teme despre inovație si cercetare în oncologie, tratamente în sistem de stat și privat, prevenție si medicamente inovatoare.

Susține necesitatea introducerii educației medicale încă de la grădiniță, aceasta fiind singura modalitate prin care oamenii pot înțelege importanța donării de sânge.

 

Dr. Roxana Cernat

Dr. Roxana Cernat este medic specialist de boli infectioase la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Constanta și a fost propusă pentru categoria “Cel mai bun comunicator medic în relaţia cu pacienţii” de către Federația UNOPA. Dr. Roxana Cernat este dedicată pacientilor seropozitivi cu care lucrează, străduindu-să mențină o relație permanentă cât mai deschisă cu aceștia, pentru a le da acces la informații și servicii medicale adaptate nevoilor lor. Întelege importanța și rolul medicului în viața pacientului și își ghidează activitatea în functie de acest lucru.

Participă la studii, evenimente naționale și internaționale pentru a susține cauza Romaniei în ceea ce priveste problematica pacienților cu HIV.

Dr. Roxana Cernat participă cu mare deschidere la evenimente de educare și informare destinate pacientilor cu HIV și se dovedește de fiecare dată un comunicator desăvârșit, știind foarte bine să transmită mesajele pe măsura capacității de întelegere a pacientilor, cu un discurs antrenant și motivațional pentru pacienți.