Cea mai buna campanie din sanatate

Asociația Antiparkinson – „Instalaţia din Lalele”

“Instalaţia din Lalele” este prima instalaţie interactivă din România dedicată informării şi cunoaşterii simptomelor bolii Parkinson, realizată de Asociația Antiparkinson în parteneriat cu Societatea de Neurologie și România, și expusă între 18 și 24 aprilie 2016 în pasajul pietonal de la Universitate.

Ansamblu senzorial unic în România transpune artistic unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremurul incontrolabil, și este compus din 7 lalele roșii – simbolul bolii Parkinson.

„Instalaţia din Lalele” marchează Luna de Luptă împotriva Bolii Parkinson și are ca scop creșterea notorietăţii bolii Parkinson, creșterea adresabilităţii către medicul neurolog şi înlăturarea stigmatizării pacienţilor. Potrivit ultimelor statistici, în România sunt aproximativ 72.000 de pacienţi diagnosticați cu boala Parkinson, dar sunt şanse ca numărul lor real să fie mult mai mare.

Fiecare dintre cele șapte lalele care alcătuiesc instalația prezintă un tremur redat atât fizic, cât și prin intermediul luminii. Atunci când lalelele sunt atinse, tremurul încetează și lalelele emit un mesaj sonor de mulțumire “ Ai oprit tremurul, ai ajutat un bolnav de Parkinson. Îți mulțumim ‘’.

 

Asociația de Scleroză Multiplă – Ștafeta ciclistă

Ștafeta Ciclistă SM s-a aflat în 2016 la cea de a patra ediție, fiind un eveniment recreativ itinerant, organizat în patru reședințe de județ, precum şi în București și Chișinău, cu participarea voluntarilor și a familiilor acestora. Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple (25 mai), într-un demers comunitar de susținere a cauzei persoanelor afectate de această maladie.

Campania a pornit din Oradea, unde a fost organizat un eveniment recreativ, multiplicat în mai multe locații din țară și din Republica Moldova, creând astfel un lanț al speranței și al motivației pentru înfrângerea bolii, transmițând încurajări și culegând promisiuni de luptă împotriva acestei maladii și comuniune între cei afectați.

Trei voluntari bicicliști au pornit în acestă ștafetă dedicată cauzei SM, pedalând într-un tur simbolic, pe o distanță scurtă, la viteză mică, alături de persoane cu SM active, suporteri din comunitate, familii cu copii, tineri și vârstnici care cred că viața se trăiește zâmbind. După efectuarea turului simbolic, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, echipa ștafetei pleacă spre următoarea destinație din traseul național, purtând ca ștafetă, mesajele și fotografiile de încurajare ale comunității, pe care le va culege de pe tot traseul, până la punctul de sosire.

 

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog rezistentă – “Privește-mă prin ochii mei”

În 2016, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog rezistentă a organizat campania “Privește-ma prin ochii mei”, cu scopul de a semnala ca din anul 2017 se vor termina finanțările internaționale prin care se procura tratament pentru formele rezistente de tuberculoză.

În cadrul campaniei, s-a organizat un concurs pentru jurnaliști, în urma căruia au fost premiați 9 oameni de presă pentru materialele lor despre tuberculoză. Campania s-a desfășurat în perioada 24 martie- 1 iulie, fiind vizibilă și în mediul online. În aceasta perioada site-ul asociației a avut între 150 și 200 vizite pe zi, iar pe pagina de rețea socială campania a strâns un reach de 110000 și 3000 like-uri. Jurnaliștii au fost premiați pe 9 mai 2016, în cadrul conferinței “2017-Tuberculoza Incotro?”, eveniment găzduit de Ambasada SUA. În cadrul conferinței au luat cuvântul oficialități din sănătate precum și Excelența Sa Ambasadorul SUA la Bucuresti, dl Hans Klem.

 

Coaliția România Sănătoasă – Infografice privind vaccinarea

Pagina de Facebook “Coaliția România Sănătoasă” a fost creată în februarie 2016 ca un proiect asociat grupului ”Vaccinuri și Vaccinare”. În grup se primesc multe întrebări repetitive, astfel că moderatorii au hotărât să răspundă acestor întrebări în format de infografic. Imaginile au avut un impact deosebit, ajungând la peste 7 milioane de oameni într-un an.

Pagina “Coaliția România Sănătoasă” a crescut organic, răspunzând informațiilor despre vaccinare într-un mod original, dinamic, informativ.

Conceptul a fost apreciat atât de public cât și de specialiști, imaginile fiind solicitate de către medici pentru tipărire în cabinetele proprii, fișierele fiind oferite gratuit în rezoluție mare.

Pentru a asigura acuratețea științifică a datelor, infograficele Coaliției România Sănătoasă sunt validate de experții Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie.

Infograficele sunt un nou mediu de comunicare ce încearcă să sintetizeze informație complexă într-un spațiu limitat. Imaginile sunt extrem de populare pe rețelele de socializare, ajungând ușor la utilizatori.

 

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice – ”Donează o șansă la viață!” 2016

Campania din 2016, a fost organizată de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), împreună cu Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem (ARDCEL) și cu toate unitățile sanitare din rețeaua registrului care au organizate centre de înscriere a donatorilor (21), laboratoare de testare (6), centre de donare (3) și centre de transplant de celule stem hematopoietice (3) din toată țara.

În perioada 28 august – 25 septembrie 2016, în 12 orașe țară au fost organizate evenimente de informare și înscriere ca potențiali donatori de CSH. Lansarea campaniei a avut loc în 28 august cu ocazia RUNFEST Băneasa și s-a încheiat în 25 septembrie.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a adus în atenția opiniei publice rolul și importanța donatorului voluntar și nevoia de a înregistra mai mulți donatori la nivel internațional pentru a putea salva viețile celor care au nevoie de ajutor. Tema Zilei

Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din acest an a fost: “Donatorule, multumesc”. Au fost aduse mulțumiri tuturor donatorilor voluntari din lumea întreaga, care prin gestul lor au salvat vieți.